Fjerde låge – brune kartofler

Julekalenderens fjerde låge åbnes i dag – og i dag skal vi tale om noget nogle danskere har rigtig svært ved at lave ordentligt, nemlig brune kartofler.

Dagens tanke

Man skulle tro, at alle var rutinerede i at lave disse kartofler, for det er noget alle danskere elsker. Ikke desto mindre ser man mange forsøg på at snyde sig til brune kartofler. Værst af alle forsøg på at snyde, er brugen af kulør for at ville lave disse kartofler.

Det er ikke alene helligbrøde – det er talentløst og dovent.

Undskyld hvis jeg fornærmer nogen, du kender. Men hvorfor lade sig nøje, når det er så nemt at få succes med denne del af julemiddagen? Brune kartofler smager fænomenalt når det laves rigtigt, så hvorfor ikke bruge tiden på at lave dem helt perfekt?

Det kan du lære her. I al beskedenhed ved jeg, at jeg nailer denne hver gang, fordi jeg bruger præcis det samme koncept, som jeg deler med dig, kære læser af denne julekalender for alle. 🙂

Du starter, naturligvis, med sukker på panden. Varmen skal være på et fornuftigt niveau. Mit komfur går til tre. Jeg bruger 2, og når sukkeret er ved at være smeltet, tilsættes smør. Glem alt om stegemargarine. Gør som tv-kokkene. Brug smør.

Der skal være mere smør end de fleste normalt ville bruge på en pande. Det er ikke panden der skal steges – det er kartoflerne, og jeg bruger altid en træpalet til de brune kartofler. Der er intet så deprimerende som, hvis du skal starte forfra fordi en plastic-palet smelter, vel?

Hvis du forkoger kartoflerne fordi du f.eks. bruger friske aspargeskartofler, så kog dem 5 min mindre end du ville gøre, hvis du skulle spise dem som ‘almindelige hvide kartofler’, og lad dem hvile 10-15 min. før du smider dem på panden. Du kan også vælge at lade dem køle helt ned. Det vigtige er, at enten hvile eller nedkøling sker EFTER du har hældt alt vandet fra. Der skal IKKE vand i brune kartofler.

Du kan lige så nemt bruge kartofler fra glas. Husk dog at skylle dem flere gange før brugen – og igen skal alt vand væk fra kartoflerne før du laver brune kartofler.

Når din smeltede sukker og smør har blandet sig godt ved du har rørt rundt, så hæld kartoflerne på, og allerede her i starten starter den vigtige forberedelse. Der skal røres forsigtigt rundt, så alle kartoflerne dækkes. Vi ønsker, at karameliseringen starter processen, og så skal der løbende røres rundt, så de alle får den gode stegeskorpe.

Brune kartofler er en ret alle kan lave, hvis bare man giver sig tiden til at kæle om kartoflerne. Det kan smages når du gør det rigtigt, så tålmodighed er vigtig.

Hvis ikke du har prøvet dette før på denne måde, så er der 20 dage til jul. Du kan godt nå at lave en prøvestegning, så du får denne teknik helt ind under huden. Jeg lover dig, at du ikke bliver skuffet. Det er en guderet, og hvorfor ikke forkæle sig selv med brune kartofler som er endnu bedre end selv dygtige svigermødre laver dem?

Nu har du chancen for at blive en lægmands-Masterchef, så grib den. Dine gæster vil elske dig for det. 🙂

Samtidig er det gode, at jeg senere i årets julekalender kommer ind på ruskomsnusk – og her vil gode brune kartofler spille en væsentlig rolle. Mere om dette i morgendagens indlæg, hvor ruskomsnusk er temaet.

Dagens musik

Vi fik ikke helt nok af Carola i går, gjorde vi?

Vi tager lige Carola med Hej mitt vinterland.

Dagens vits

Mellem mænd

“Åh, nu skal jeg bare have overstået weekenden.”

“Hvorfor det?”

“Fordi jeg er nødt til at gå til svigermors kremering – eller søndagsmiddag, som hun kalder det…”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.