5. låge – mad skal der til…

Dagens låge handler om danskernes favoritaktivitet når det gælder julen, nemlig maden. Der er to store festligheder i forbindelse med julen, selve julemiddagen, og så julefrokosterne. Vi tager begge dele i dag.

Julemiddagen
Uanset om du vælger flæskesteg, and eller kalkun – eller noget helt fjerde – så er det vigtigt at give sig god tid til maden. Hyggen med god vin, lange samtaler – evt. øl til dem der foretrækker det. Alt er muligt, når man giver sig tiden til at vælge den form, man foretrækker.

I tidligere år er jeg kommet med forslag til vinen. Det vil jeg ikke gøre i år. Du kan selv gå tilbage til tidligere års artikler om vine, men det er meget personligt hvad man foretrækker.

Til gengæld vil jeg gerne slå et slag for, at man i forbindelse med det lange forløb indtænker om børnene skal have lov til at åbne en enkelt gave efter middagen før man går videre til desserten. Det kan for mange gøre det en smule lettere at lette al stressen, spændingen og hypen omkring denne aften. Så kan ungerne hygge med første gave, mens man stille og roligt kan slå maver inden ris á l’amanden kommer på bordet…

Personligt foretrækker jeg en portvin til desserten, men igen kan smag og behag være forskellig. Nogle drikker kirsebærvin, men jeg er aldrig kommet mig over 80’ernes pimperi af den billige Kiafa blandt alkoholiserede mødre, så den vil jeg afholde mig fra at kommentere yderligere i respekt for, at der sikkert også findes god kirsebærvin. 🙂

Julefrokosten i familiens skød
Mange holder en familie-julefrokost enten 1. eller 2. juledag, og her er det vigtigt at have en god øl til frokosten. Min personlige favorit er Carlsberg Elephant til julefrokosten, men ellers kan man med fordel bruge enten Carlsberg 47 eller Guld Tuborg – den gyldne dame går man aldrig galt i byen med. 🙂

Til silden er min klare favorit Linje Akvavit, men andre har deres favoritter.


Fælles for alt ovenstående er, at du med fordel kan købe ind i god tid af de ting, som sagtens kan holde sig. Naturligvis i mange hjem begrænset af køleskabets størrelse, men der er mange penge at spare på at købe silden hjem i god tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *